Schimbări importante pentru starea de alertă

Legea stării de alertă a suferit miercuri modificări importante în Parlamentul României.

Hotărârea Guvernului prin care este instituită starea de alertă și prin care se iau mai multe măsuri de stopare a răspândirii pandemiei a fost adoptată de Parlament.

Totuși, deputații și senatorii au adus unele schimbări importante formei inițiale.

Guvernul, obligat să ofere măști persoanelor defavorizate
În urmă adoptării Hotărârii, Executivul e nevoit să furnizeze măști de protecție persoanelor defavorizate. Echipamentele vor fi furnizate de Guvern, prin Ministerul Sănătății, către autoritățile locale. Astfel, vor ajunge la cei ce au nevoie de ele.

De asemenea, autoritățile locale vor avea dreptul de a suspenda sau numi persoane din conducerea unităților sanitare din subordine.

Raed Arafat, șeful DSU, a spus că ordinele de ministru cu ajutorul cărora vor intră în vigoare măsurile sunt acum în proces de elaborare.

Înainte de votul din Parlament, Arafat a explicat, printr-un mesaj pe facebook, importanța purtării măștii de protecție.

În privința amenzilor, Ludovic Orban a avertizat cetățenii
Prim-ministrul a declarat, la B1TV, că deși valoarea sancțiunilor a fost redusă, acestea vor fi aplicate.

El a spus că trebuie făcută diferența „între cei 98% dintre oamenii corecți și cei 2% care încalcă legea”.

Astfel, el crede că amenzile reprezintă o pârghie pentru a îi face „pe cei care încalcă măsurile și îi pun în pericol pe alții” să se conformeze regulilor.

Totodată, Ludovic Orban avertizează că „mai este și pârghia penală, deoarece sunt anumite cazuri în care o faptă de zădărnicire a combaterii epidemiei poate constitui o fapta penală”.

Prim-ministrul a adăugat că a cerut autorităților cu drept de control să fie „extrem de prezente în teren” și să fie sigure că regulile din starea de alertă sunt respectate.

„M-am întâlnit cu toate instituțiile statului ce sunt responsabile de aplicarea reglementărilor și de sancționarea nerespectării acestora.

Le-am spus să supravegheze respectarea regulilor stabilite pentru toate domeniile de activitate”, a mai zis Ludovic Orban.scrieocietatea.ro