Ce contin pufuletii. Riscurile la care te supui

Pufuletii se numără printre gustările preferate ale romanilor, si daca mai demult ignoram cu desavarsire impactul pe care consumul de pufuleti il poate avea asupra sanatatii si siluetei noastre, astazi e iresponsabil sa o mai facem, in conditiile in care aceasta gustare sarata e departe de a fi un aliment sanatos.

Punga de pufuleti reprezinta unul dintre cele mai bine vandute produse de pe piata romaneasca. Recomandati ca fiind 100% naturali, ii vedem des in manutele copiilor in parcuri, dar pufuletii gasiti in comert se afla in prezent pe lista alimentelor non grata, in categoria rontaielilor nesanatoase. De ce? Deoarece, la o simpla citire a ingredientelor, chiar si varietatilor simple (fara aroma de cascaval, branza, paprika etc.), descoperi o multime de probleme, de la continutul caloric ridicat per portie (30 g) la excesul de sare si prezenta uleiului de palmier. Iar problemele nu se opresc aici.

Chiar daca la prima vedere par o bună alegere pentru că nu conţin multe calorii, profesorul Mencinicopschi atrage atenţia asupra ingredientelor periculoase pe care le conţin.

Expertul în nutriție descrie pufuleţii ca fiind un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutriţional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de zaharuri si o cantitate redusa de proteina vegetala de slaba calitate.
Pufuletii sunt obtinuti din malai grisat prin expandare. Prin acest proces are loc susceptibilizarea amidonului, care devine astfel foarte usor asimilabil.

Din lista de ingrediente mai reiese si că al doilea ca pondere este sarea, al cărei consum trebuie limitat. Coloranţii, îndulcitorii şi aromele artificiale sunt produse sintetice, de laborator, folosite des în prepararea pufuleţilor.

Este sarac in vitamina PP si vitamina B1, consumul exagerat si frecvent putand declansa forme atipice de pelagra.

Conform specialiştilor, pufuleţii conţin un colorant artificial numit tartrazină, care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor. Tartrazina este un colorant considerat nociv pentru sănătate, şi este cel care dă pufuleţilor culoarea galbenă. Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari utilizaţi în industria alimentară. Colorantul poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere. De asemenea, tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.

Asociația Pro Consumatori (APC) România a realizat un nou studiu care arată căpufuleții ne pot pune sănătatea în pericol! Experții APC au achiziționat 32 de tipuri din acest produs, iar descoperirile lor sunt alarmante: sunt sărate potroacă, 59% din ele conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, așa că nu sunt recomandate copiilor, iar 38% conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari! În cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari. Produsul conţine și E 124 care are potenţial cancerigen, doza zilnică admisă pentru el fiind de 4 mg/kg corp.

Experții APC arată că la acest tip de produs valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, arată Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.